Biztos többféleképp készíthető, ez egy, nálunk bevált mód.
Fontos, mint mindennél, hogy szeressük is, amit csinálunk, hat rá, ahogy állítólag a kéz ph. értéke is.

1, etetés: 1:2:2 arányban kovász, víz, liszt. Vízzel elkeverni, aztán megy bele a liszt. 3-4 óra pihentetés, legalább rongyival lefedve
itt meg lehet ejteni az úszópróbát is
2, autolizis: + 350 g langyi víz + 500 gr liszt (legalább a fele búzafinomliszt), ezek összekeverése, – cél, hogy minden rész nedvessé váljon, – 1/2 óra pihentetés
3, + 10 gramm só és max 25 g víz, és dagasztás, – cél, hogy a szálak megnyúljanak, és az anyag kenyértésztává váljon, – 1/2 óra pihi
4, 5, 6, 7, fél óránként hajtogatás, ami annyit jelent, hogy egymás után, mind a 4 oldaláról benyúlunk a közepéig, megemeljük, széthúzogatjuk, hogy a gluténszálak megnyúljanak, és rápottyantjuk a tészta lent maradt felére
+ a hajtogatások között lehet beletenni mindenféle földi jót, aszalt paradicsom, egész olivabogyók, sajt.. Nagyon finom lesz!


8, végső formázás: a tésztát kisegítjük egy viaszosvászonra, – vizes kézzel alulról a tenyerünkkel forgatva, apránként alágyürkészve bucit formázunk, és 20-30 percre ott magárahagyjuk pihizni
9, végső hajtogatás Megemeljük, megfordítjuk
Az alábbi sorrendben mégeszszer megemeljük és széthúzogatjuk a tészta ‘oldalait:
- felénk eső harmadát középső harmadra,
- jobb fele középre, bal fele középre,
- a távoli előre vissza
- Rizslisztet teszünk mellé, a felénk eső részt kicsit meghúzva félbehajtjuk, magunktól elfele elgörgetjük, – rá a rizslisztre, -hogy a sima fele legyen felfelé.
Két tenyerünkkel utószor körbefogjuk, magunk felé húzzuk, ettől megfeszül a teteje
Körbevesszük az oldalát, tetejét, rongyot is rizsliszttel, és így megfordítva mehet a szakajtóba kb 4 órát szobahőmérsékleten; vagy akár egy éjszakát is a hűtőben pihenni. A hűtő után lehet kint is szoktatni fél órácskát a meleghez, de nem tudom, az szükséges-e
10, sütés: bemetszegetések után nagyon gyorsan be kell tenni a nagyonforró sütőbe! Hőlégbefúvásos, gőzöléses funkciójú sütőben, jénai nélkül, kis sütőpapíron 180 fokon alaposan megpirulásig









mivel az éhező kovász nem dolgozik megfelelően, ha kicsit is savanykás az illata, érdemes kicsikét etetni.

Ebből meg Babka lesz



