Biztos többféleképp készíthető, ez egy, nálunk bevált mód.
Fontos, mint mindennél, hogy szeressük is, amit csinálunk, hat rá, ahogy állítólag a kéz ph. értéke is.

Én délben kezdtem: 12:00
A hűtőből vedd elő a fázó pici, nem túl szép, a múltkori sütés közben félretett, nagy túlélő kovászkát,
és adj neki néhány finomságot, hogy magához tudjon térni, egészen pontosan
80 gramm lisztet és 80 gramm kissé langyos vizet, és
keverd meg



várj 2-3-4 órát, amíg ilyen szép nem lesz a textúrája:
déli kezdés esetén a pontos idő: 14:00

Véletlen az Air Fryer tetején, ami működött 10 percet, így pl 2 óra is elég lett.
Ha a mérete kb. megduplázódott.
Apró kis apró segítőink, -a kovász mikrorganizmusai esziztek, – lassan készen állnak a további munkára. Hogy mennyire, itt kiderül:
A felszíni kis buborékok arról árulkodnak, hogy
– készen áll az úszópróbára –
Egy kiskanálnyi tésztát pottyants a vízbe, ha már ügyes, így fenn fog maradni.
Ha még nem, hagyd kicsit fejlődni.
Buktató lehet az, ha túl sokáig, -órákkal tovább hagyod, mint kéne, az megakasztja a folyamatot, ilyenkor újra kell etetni.



Az AUTOLIZIS– hez ehhez hozzá kell adni:
- 350 gramm vizet
- 500 gramm lisztet
- a fele legyen búzafinomlszt
- a másik felével lehet játszani, egészséges, nagy ásványianyagtartalmú tönkölyliszt, teljeskiőrlésű búza vagy rozsliszt, egy kevés rízsliszt, vagy ezek mindegyikéből valamennyi
Most keverj össze mindent, a cél itt még csak annyi, hogy minden apró szárazanyag rész nedvessé váljon.



eltelik 1/2 óra
déli kezdés esetén a pontos idő: 14:30
Már érett rá a kicsike, hogy az élet fűszeréhez is hozzájusson:
- 25 gramm víz
- 10 gramm só
Kezdődhet a dagasztás.
Csak, mint a régi filmeken, húzni-vonni, kb 1/4 óra elég is lesz.
A cél itt, hogy a gluténszálak megnyúljanak.

eltelik 1/2 óra
déli kezdés esetén a pontos idő: 15:00
Hajtogatás:
Egyik oldaláról alányúlunk, és kb a felét felemelve megnyújtjuk, közben szét is húzogatjuk, nem szép, de jó lesz!
90 fokokat fordítva a tálon, ezt mind a 4 oldallal megismételjük
Érdekes megtapasztalni:
mikor a negyedik oldalt emeljük meg,
már sokkal nehezebben és talán kevésbé is nyúlik.
fél óránként meg kell ismételni, mindig 4 oldalról.
összesen 3-alkalommal:
déli kezdés esetén 15:30, 16:00, 16:30 -kor
Előformázás:
- spatula segítségével tiszta munkafelületre borítjuk
- Felületére kevés lisztet szórunk
- kettévágjuk, ha akarjuk
- átfordítjuk
- vágott felét magára hajtjuk, úgy, hogy a felület egyenletesen lisztes legyen
- Lefelé tűrködve gömböt formázunk, míg feszes gis gömb nem lesz belőle
- 20-30 perc pihi a munkalapon
Végső formázás:
- Tetejét megszórjuk liszttel
- Megemeljük, megfordítjuk
- felénk harmada középső harmadra, jobb fele középre, bal fele középre, a messzi vissza ezekre
- felénk esőt kihúzva félbehajtjuk, magunktól elfele görgetjük, a sima fele legyen felfelé
- két tenyerünkkel körbefogjuk, magunk felé húzzuk, ettől megfeszül
Szakajtó
- lisztezett konyharuhában, úgy, hogy az illesztések felfelé néznek 3-4 óra vagy hűtőben 8-12

Sütőpapíron, magasfalú jénaiban, 260 fok előmelegítve, jénai is meleg,
ha kinyílt tető le
230 -ra vissza, pirulásig
Vagy hőlégkeveréses sütőben jénai nélkül, a rácson
180 fokon, ha fehérkenyér,
190 fokon, ha teljeskiörlésű liszt is van benne
a sütési idő kb 1 óra

Vagy hőlégbefúvásos, gőzölése funkciójú sütőben, jénai nélkül 190 fok ha teljes kiőrlésű liszt is van benne, 180 fok, ha nincs

Ebből Babka lesz



