9. Maradék kovászt megmentő zöldségleves
1, Kis fej hagyma megpirítva, utána esetleg rá kis szintén apróra vágott fokhagyma vagy paradicsom belesütögetése, kis pirospaprika, majd gyorsan víz! (itt vissza lehet redukálni, így a hagyma tovább fő, ami szerintem jó, de nem muszáj)
2, Vízzel felöntés után, bele apróra vágott zöldségek, só, esetleg 1 leveskocka
3, Ha van kis maradék kovász, ahhoz adunk egy tojást, kis sót és annyi lisztet, hogy 🙂 nokedliállagú legyen. Aztán egy lapos valamiről késsel, vagy kanállal beleszaggatjuk
Kovász nélkül is ugyanaz az eredmény, nyugodtan hagyd ki!

8. Mini kürtöskalács készítése (katt)
7. Kovászos kenyér készítése (katt)
és kóstolása:

←bal oldalon: vaj, füstölt lazac, lime, menta
jobb oldalon ugyanez, lazac nélkül →
mindkettő nyami

6. Sült sajt, alkalmi partnerével



1, Kell hozzá bármilyen gyümölcs és camambert vagy füstölt sajt
2, A sajtot serpenyőre teszed, kicsit felmelegíted, tán még színt is kap, és már haraphatod is mellé a gyümit
5. Töltött krumpli



Raktárkészleten: krumpli, cékla savanyúság, alufólia
Opcionálisan: koriander
0. venni kell: sajt, tejföl
1, a krumpli sütőben alufóliában megsül
2, keresztebe bevágni, közepét kiszedni
3, közepének felét eltenni a holnapi spenótoskrumplihoz, vagy az alábbi stanglihoz 🙂 na jó, ez kihagyható. A másik felét össze kell keverni a bármivel, és szépen a vájatba visszahelyezzük, – ízlés, gusztus szerint, – jelen esetben a bármi reszelt sajt, tejföl, só és bors volt
4, Süsd addig, amíg húde guszta nem lesz, aztán tegyél még rá, amit szeretnél, ez ebben az esetben sózott tejföl, koriander és cékla volt
4. Sajtos stangli
1, össze kell gyúrni ezeket: 10-10 dekát ezekből: főtt, majd hidegen összetört krumpli, vagy túró; liszt; reszelt sajt; margarin
és 1/2 dkg lisztet, vagy egy csipet porélesztőt, csipet sót, meg egy villával felvert tojás felét.
2, Fél centi vastagságúra kinyújtani, megkenni a másik fél tojással, megszórni a tetejét köménymaggal, vagy darabos sóval, majd felvagdosni, kb 1×5 cm-es darabkákra
A képen a recept 2 tepsinyi, az én mértékem 1 tepsire vonatkozik. 180o -on sült, míg szép színe nem lett. -elronthatatlan-
3. Alternatív dahl
Raktárkészleten: vöröslencse, paradicsomlé, vagy dobozos vmi paradicsompaszta szerűség, kurkuma, babér, kis dobozos kókusztej
Elkészítés
1, mindhárom alapanyag opcionális (nélkülük is finom)
piríts meg összevágott fokhagymát, gyömbért, kis hagymát
2, szerkeszd egybe a paradicsomos lét, az opcionális pirított dolgokat és pár maréknyi vöröslencsét, tedd bele a fűszereket, – só, kurkuma, babér, fél leveskocka kell, fahéj, füstölt paprika lehet. Forrald fel, fözd össze lassabb tűzön
3, lehet beletenni csicseriborsó konzervet, úgy azért izgibb, mert nagyobb darabok is lesznek benne
(ha egyéb mungóbab, lencse, borsóféle megy bele,- azt elő kell főzni, és a levét összeszerkesztéskor nem beletenni)
4, a végén beletett kókusztejtől krémesebb lesz
2/1 Munch tészta




Raktárkészleten: tészta,fokhagyma, feta, vagy egyéb fajta sajt, kedvenc tésztàs fűszerek (pl bazsalikom, kakukkfű)
1, végy egy zacskó zöldség-gyümölcs Munchot, izgulj mi lesz benne
Ételmentős meglepi 🙂
2, A zöldségeket vágd össze, süsd össze, + só, bors, vagy amit szeretsz, keverd össze főtt tésztával
3. Mehet rá a sajt
4, Ha volt a csomagban szottyadt gyümölcs, süsd össze, ízesíts bármivel, amit szeretsz. Ha kész tedd sütibe, palacsintába, túrógombóchoz, vagy amit megálmodsz, vagy süss a Munch sütit
Ez pl. a sparos munch (ételmentő) működése: https://www.youtube.com/watch?v=7V5x14iiie8
2/2 Munch süti

Vegyél leveles tésztát egy bolt hűtőjéből, vágd nagyobb egységekre, tedd az összesűlt gyümit az alakzatok közepére. A vizes ujjad, mint ragasztó segítségével, alakíthatod az a képen látható négyzeteket térbeli formává. Ha felvert tojással lekened a tetejét, szép színe is lesz. Sütő 180 fok, kb 15-20 perc.
1. Káposztasali
Raktárkészleten: kis fej fehérkáposzta, kis fej vöröskáposzta, lilahagyma, – ezek mindegyike hónapokig eláll, majonéz, mustár, méz, valamiféle finom ecet, olaj és citromlé
Opcionálisan: valami édesféle pl alma, áfonya, mazsola, s.répa, kukorica -ki mit szeret
1, végy egy joghurtot a boltban, ez talán nem kihagyható, bár lehet van valami alternatívája
2, vágd vékony csíkokra a negyed káposztákat, 1/4 hagymát, 1/2 almát, ha gondolod reszelj bele sárgarépát, tedd bele, amit még szeretnél édesfélét
3, keverd hozzá: 10 dkg majonéz, 1/2 doboz kis joghurt, egy lötty olaj, kb fél citrom leve, fél ek. mustár és méz,1 ek ecet, só, bors
A mértékeket, csak a videóból vettem, a komolykodás végett, -inkább kóstolgass, pakolgass
Ha kimarad valami, bármi, az se gond, csak kicsit más lesz az íze.
Itt az eredeti receptvideó: https://fb.watch/uhm9eXpX7-/ ez kétszer annyi, szerintem nagyon sok egyszerre 🙂