Generációk szakácskönyve

1, össze kell gyúrni ezeket: 10-10 dekát ezekből: főtt, majd hidegen összetört krumpli, vagy túró; liszt; reszelt sajt; vaj
és 1/2 dkg élesztő, vagy egy csipet porélesztőt, csipet sót, meg egy villával felvert tojás felét.


2, Fél centi vastagságúra kinyújtani, megkenni a másik fél tojással, megszórni a tetejét köménymaggal, vagy darabos sóval, majd felvagdosni, kb 1×5 cm-es darabkákra
A képen a recept 2 tepsinyi, az én mértékem 1 tepsire vonatkozik. 180o -on sült, míg szép színe nem lett. -elronthatatlan-

BABKA

  • 100 ml meleg tejben 2 ek cukor és 2 tk porélesztő elkeverve 5 percig állva hagyva
  • összekeverve az alábbiakkal: 350 g liszt, 1 nagy csipet só, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 100 g puha vaj
  • 1/4 órán keresztül gyurkászni
  • míg duplájára nő, – kb 3 óra, – lefedve pihizik a tészta
  • majd kinyújt; megken – itt fele lekvár, fele valamilyen 4g kardamomos 15dkg vaj; szorosan felteker; hosszában kettévág; ősszeteker
  • sül 180°-on 35 percet
  • cukorsziruppal lekenve, – 2 ek cukor 4 ek víz összefőzve felére visszaredukálva; kardamommal vagy kardamomos cukorral megszórva

eredeti recept